Het project

Het begon met nieuwsgierigheid. Hoe leefden ze? Wie waren ze? Wat deden ze? Hoe brachten ze hun tijd door in de grootstad, tussen de wolken lawaai en uitstoot? Droegen ze allemaal saffranen gewaden onder hun kaalgeschoren hoofden, ook zij die hier geboren waren? Of waren er ook in burger? En vanwaar die glimlach? Was die echt eeuwig? En waarom die sympathieke vooringenomenheid van het publiek? Wat hadden ze, dat wij niet hebben? Of hadden ze niéts bijzonders?

boeddha figuur

boeddha figuur

Er volgde een lezing. Er volgden gesprekken en getuigenissen. Er volgde een bezoek aan een van hun ontmoetingsplaatsen. Maar het aantal vragen nam in veelvoud toe. En de dingen die zich ontvouwden in hun pracht en praal vroegen naar meer. Veel meer.

“Mensen leggen de grootste afstanden af om boeddhistische tempels in Laos of in Japan te bezoeken. Terwijl er hier, in Brussel, op loopafstand ook zijn… maar niet worden bezocht” (Konrad Maquestieau).

Zo ontstond het filmproject Boeddha in de stad. In opdracht van de interlevensbeschouwelijke vereniging Axcent vzw trok zenboeddhist en filmmaker Konrad Maquestieau met camera en microfoon op onderzoek uit. Hij peilde naar de wisselwerking tussen boeddhisme en geglobaliseerde grootstad. Hij sprak met met monnik en leek, autochtoon en allochtoon, Europeaan en Aziaat, man en vrouw, jong en oud. Hij werd binnengelaten op onvermoede plaatsen van gebed en meditatie, was de bevoorrechte getuige van eeuwenoude ceremoniële gebruiken en legde als allereerste de bonte veelvormigheid van het boeddhisme in België vast.

Het resultaat is verbluffend en krijgt u vanavond voor het eerst te zien. Boeddha in de stad duurt 80 minuten. Na de voorstelling antwoordt Maquestieau op uw vragen en opmerkingen.

Leave a Response